Hoeveel risico loop je bij het inlenen van personeel?
Om bovenstaande vraag goed uit te leggen zal ik eerst beginnen met het uitleggen van de wet WAS. Beter bekend als Wet Aanpak Schijnconstructies. In de Wet Aanpak Schijnconstructies is vastgelegd dat werknemers eventueel achterstallig loon kunnen opeisen bij hun werkgever alsook bij de opdrachtgevers. Kortom, als jouw leverancier het verkeerde loon uitbetaald of verzuimd om bepaalde looncomponenten te betalen. Dan kan een ingeleende werknemer het achterstallige loon bij jou komen opeisen. Zorg dus dat je zaken doet met een personele dienstverlener die payOK gecertificeerd is.
Wat is PayOK?
De Stichting PayOK heeft als doel het toetsen van ondernemingen op het voldoen aan de Wet Aanpak Schijnconstructies. Omdat de (hoofd)opdrachtgever verantwoordelijk is voor de beloning in de gehele keten, geeft de toetsing door PayOK een goed inzicht in de risico’s die ze lopen. Door te eisen dat alle bedrijven in de keten PayOK gecertificeerd zijn word het risico op claims betreffende onjuiste betaling geminimaliseerd.
Waarom PayOK certificering?
Als (hoofd)opdrachtgever bent je in het kader van de Wet Aanpak Schijnconstructies verantwoordelijk en aansprakelijk voor de betaling van het juiste salaris en de juiste heffingen door opdrachtnemers in de keten. Je moet er dus zeker van zijn dat de bedrijven die werkzaam zijn in de keten het juiste loon betalen aan hun werknemers. In een juridisch geschrift van toelichting op de WAS staat vermeld dat je de aansprakelijkheid kunt verlagen als je door middel van een keurmerk toezicht houdt op bedrijven in de keten. PayOK is het keurmerk bij uitstek voor dit toezicht. Mede omdat de PayOK door middel van een statistisch verantwoorde steekproef vaststelt of de bedrijven in de keten zich houden aan de eisen die de WAS stelt. PayOK gaat daarbij verder dan de bestaande keurmerken die bijvoorbeeld toezien op betaling minimumloon en het betalen van premies en belastingen, maar niet toezien op het betalen van het juiste (cao-)loon. De door PayOK ingeschakelde inspecteurs hebben een zeer uitgebreide kennis op het gebied van cao’s, noodzakelijk voor een juiste beoordeling. PayOK neemt niet het gehele risico weg, maar vermindert de kans op aansprakelijkheid enorm. Lees hier meer over PayOK.
Dus hoeveel risico loop je nou eigenlijk bij het inlenen van personeel?
Het volledige risico ligt eigenlijk bij de opdrachtgever, zoals hierboven reeds vermeld. Dit wil simpelweg zeggen dat je ten allen tijde op zult moeten letten op de partijen waarmee je zaken doet en of deze partijen zich wel aan hun verplichtingen houden. Werk je al langere tijd met een personele dienstverlener, maar weet je niet of de lonen wel juist betaald worden? Dan zou het zomaar kunnen dat bij een faillissement van deze partij je, als opdrachtgever, een claim krijgt inzake nog te vorderen loon en/of heffingen. Dus in plaats van je zorgen te maken over zaken die eventueel in de toekomst mis zouden kunnen lopen, kunt je beter eisen dat iedereen in de keten een PayOK certificering heeft. TDC Horeca heeft zich laten inspecteren door Buro Cicero en voldoet aan de eisen zoals vastgelegd in de PayOK norm. Door zaken te doen met TDC Horeca minimaliseer je dus jouw risico’s.
Clichés!
We sluiten af met een cliché in het Nederlands en een cliché in het Engels. Zoals een ieder weet zijn clichés er niet voor niks. Dus hier zijn ze:
- Better be safe than sorry!
- Vertrouwen is goed, controle is beter.
Dus wacht niet langer en kijk of jouw keten PayOK gecertificeerd is. Wij zijn het gelukkig wel. Meer weten over wat wij voor jouw hotel kunnen betekenen? Neem contact met ons op.