Wat doet een kwaliteitscontroleur?

Een kwaliteitscontroleur in de hospitality is een professional die verantwoordelijk is voor het waarborgen van de kwaliteit van gastvrijheid en producten en diensten die aan gasten in de horeca worden geleverd. In ons geval gaat het om het controleren van de kwaliteit van de dienstverlening van onze nachtreceptionisten.  Dit om ervoor te zorgen dat alles voldoet aan de normen en verwachtingen van de gasten. Het belangrijkste doel van de kwaliteitscontroleur is om de gasttevredenheid te waarborgen en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

 

Wat zijn de werkzaamheden van een kwaliteitscontroleur in de hospitality sector?

De verantwoordelijkheden van een kwaliteitscontroleur variëren afhankelijk van het type hotel of horecabedrijf en de grootte van de organisatie, maar omvatten over het algemeen:

 

 • Het inspecteren van ruimtes, faciliteiten en diensten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de kwaliteitsnormen van het bedrijf. Dit omvat het controleren van de hygiëne, veiligheid, functionaliteit en algehele uitstraling.
 • Het hechten van waarde aan klantenservice om ervoor te zorgen dat onze gasten op een professionele en vriendelijke manier worden behandeld. Denk hierbij aan het controleren van de kwaliteit van het contact tussen gasten en medewerkers en de gasttevredenheid over de dienstverlening.
 • Train het personeel op het gebied van kwaliteitscontrolenormen en -procedures. Dit omvat het opleiden van werknemers over kwaliteitsnormen en het trainen van werknemers in het verbeteren van de kwaliteit van hun werk.
 • Melden van problemen aan management en bijstaan voor verbetering. Dit gaat om het rapporteren van problemen aan het management en het voorstellen van oplossingen om de servicekwaliteit te verbeteren.
 • Bijdragen aan de ontwikkeling van kwaliteitscontroleprogramma’s en -procedures om een ​​consistente kwaliteit van de gastenservice te garanderen. Dit omvat het vaststellen van kwaliteitsnormen en -procedures en het ondersteunen van de implementatie van deze procedures binnen de organisatie.

 

Welke specialisaties kan een kwaliteitscontroleur hospitality hebben?

Kwaliteitscontroleurs hospitality kunnen zich op verschillende gebieden specialiseren. Dit is afhankelijk van de specifieke behoeften van hun organisatie. Hier zijn enkele voorbeelden van specialisaties:

 

Voedselveiligheid: Een kwaliteitscontroleur kan gespecialiseerd zijn in voedselveiligheid, en kunnen verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van eten en drinken dat aan gasten wordt geserveerd. Deze specialist zorgt voor de maaltijdbereiding, keukenhygiëne, voedselopslag en zorgt ervoor dat de voedselveiligheidsvoorschriften worden nageleefd.

Facilitaire dienstverlening: Een kwaliteitscontroleur kan zich specialiseren in het beheer van de faciliteiten van een organisatie. Dit zijn bijvoorbeeld kamers, de lobby, het zwembad, de fitnessruimte of de parkeergelegenheid. Hij controleert de netheid, veiligheid en functionaliteit van de faciliteit om ervoor te zorgen dat aan de verzoeken en verwachtingen van de gast wordt voldaan.

Gasttevredenheid: Een kwaliteitscontroleur kan gespecialiseerd zijn in het meten van gasttevredenheid en het implementeren van programma’s en procedures om de gasttevredenheid te verbeteren. Deze specialist verzamelt gastfeedback, analyseert de data en doet suggesties om de gastenservice te verbeteren.

Kwaliteitsmanagement: Kwaliteitscontroleur in de horeca zijn gespecialiseerd in kwaliteitscontrole en kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en implementeren van kwaliteitscontroleprogramma’s en -procedures. Deze specialist kan betrokken zijn bij het vaststellen van kwaliteitsnormen, het uitvoeren van audits en het analyseren van gegevens om de servicekwaliteit te verbeteren.

Milieu management: Een kwaliteitscontroleur kan gespecialiseerd zijn in milieubeheer, en kan verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van de duurzaamheid van een organisatie en het beperken van de impact op het milieu. Deze professional kan betrokken zijn bij het ontwikkelen en implementeren van milieubeheerprogramma’s, het monitoren van energie- en waterverbruik en het verminderen van afval en vervuiling.

 

Wat verdient een kwaliteitscontroleur hospitality?

Het salaris van een Kwaliteitscontroleur hospitality kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het bedrijf waarvoor hij of zij werkt, de locatie en ervaring van de werknemer, en de specifieke taken en verantwoordelijkheden die bij de functie horen. Over het algemeen verdient een Kwaliteitscontroleur hospitality in Nederland tussen de €2.500,- en €4.500,- bruto per maand.

Er zijn ook secundaire arbeidsvoorwaarden die een rol kunnen spelen in het totale salarispakket van een Kwaliteitscontroleur hospitality, zoals vakantiegeld, pensioenregelingen, ziektekostenverzekering en opleidingsmogelijkheden. Het is daarom belangrijk om te onderhandelen over het salaris en de arbeidsvoorwaarden voordat een contract wordt getekend.

 

Welke vaardigheden moet een kwaliteitscontroleur hebben?

Kwaliteitscontroleurs moeten beschikken over een combinatie van zachte en technische vaardigheden om hun rol effectief uit te voeren.

De belangrijkste vaardigheden voor een kwaliteitscontroleur hospitality zijn:

 

 • Analytische mogelijkheden: je moet gegevens kunnen verzamelen, analyseren en interpreteren om kwaliteitsproblemen te identificeren en mogelijkheden voor verbetering te vinden.
 • Probleemoplossend vermogen: je moet in staat zijn om problemen op te lossen en oplossingen te ontwikkelen om de kwaliteit van de gastenservice te verbeteren.
 • Communicatie vaardigheden: je moet goed kunnen communiceren met verschillende belanghebbenden, waaronder medewerkers, managers, gasten en leveranciers.
 • Organisatorische kracht: je moet meerdere taken kunnen beheren, prioriteren en effectief kunnen plannen en organiseren.
 • Technische vaardigheden: je moet technologie en software kunnen gebruiken om gegevens te verzamelen, rapporten te genereren en verbeterplannen uit te voeren.
 • Kennis van regelgeving en normen: je moet kennis hebben van de voorschriften en normen die relevant zijn voor het verlenen van gastvrijheidsdiensten, zoals de HACCP-voedselveiligheidsnorm.
 • Team- en samenwerkingsvaardigheden: tenslotte moet je als kwaliteitscontroleur in staat zijn om effectief samen te werken met andere teamleden en belanghebbenden om kwaliteitsverbeteringen te bereiken en te implementeren.

 

 

Welke opleiding(en) heeft een kwaliteitscontroleur hospitality nodig?              

Er is geen specifieke opleiding vereist om een kwaliteitscontroleur hospitality te worden. Vaak wordt er gevraagd naar een afgeronde mbo- of hbo-opleiding in de richting van Hospitality, Toerisme of Voeding en Hygiëne. Andere relevante opleidingen kunnen Facility Management, Hotelmanagement, Food & Beverage management of Kwaliteitsmanagement zijn. Ervaring in de hospitality-industrie en in kwaliteitsmanagement kan een voordeel zijn bij het solliciteren naar een functie als kwaliteitscontroleur hospitality. Het is daarnaast belangrijk om te benadrukken dat hoewel een formele opleiding en certificeringen nuttig kunnen zijn, werkervaring en praktische vaardigheden vaak de doorslaggevende factor zijn bij het solliciteren naar de functie van een kwaliteitscontroleur hospitality.

 

Lijkt het je nou leuk om dit werk te doen? Lees dan snel deze vacature en solliciteer!

Delen.

Deel dit artikel met je vrienden!

Facebook
Email
WhatsApp
LinkedIn

Nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen? Schrijf je in!

Gerelateerde artikelen.