10 tips voor werken in de nacht

Goed slapen is één van de belangrijkste voorwaarden voor een goede mentale- en fysieke gezondheid. Maar; als je geen standaard kantoortijden werkt en je moet ’s nachts werken, slaap je (als het goed is) niet op dat moment. 😉  Dit doe je overdag. Voor de één is dit heel gemakkelijk, maar voor de ander kan dit best even wennen zijn. We kunnen het niet ontkennen, ’s nachts werken is een vak apart. Je hebt andere werktijden dan het overgrote deel van de samenleving en hier moet je mee om kunnen gaan. Als je niet eerder ’s nachts hebt gewerkt, dan gooi je je ritme compleet overhoop en zal je wat tijd nodig hebben om hieraan te wennen. Door middel van deze tips hopen we jou te kunnen helpen in dit proces.

  1. Minimaal één slaapcyclus voordat je nachtdienst van start gaat

Eén slaapcyclus bedraagt 90 minuten. Probeer voor aanvang van je nachtdienst in ieder geval een slaapcyclus gehad te hebben. Op die manier start je uitgerust aan je nacht en is het makkelijker de hele nacht wakker te blijven.

  1. Ga voorafgaand aan de diensten al wat later naar bed

Door een paar dagen voorafgaand aan je diensten al wat later naar bed te gaan, kun je voorzichtig je ritme al iets verschuiven. Dit maakt het voor jezelf wat makkelijker om wakker te blijven.

  1. Neem lichte snacks mee en eet regelmatig wat

Een lichte snack kan weer wat nieuwe energie geven, dat helpt om een dipje te voorkomen.

  1. Houd jezelf warm, neem een vest of een trui mee

’s Nachts koelt je lichaam het meest af en rond drie uur ’s nachts is je lichaamstemperatuur op z’n laagst. Het kost energie om jezelf warm te houden als je wat afgekoeld bent, die energie kun je beter gebruiken! Neem daarom altijd een vest of een trui mee voor het geval dat je het koud krijgt.

  1. Blijf actief, juist in de moeilijke uren

De meeste mensen geven aan dat zij tussen 2:00 en 5:00 uur veel moeite hebben om goed wakker te blijven. Dit zijn nou eenmaal de lastigste nachtelijke uurtjes. Om te voorkomen dat je in slaap valt, helpt het om juist actief bezig te zijn. Voor onze nachtreceptionisten kan het bijvoorbeeld helpen om wat schoonmaakwerk te doen of een praatje te maken met een collega.

  1. Bouw je werknacht altijd rustig af

Drink geen koffie of andere drankjes met cafeïne (thee, cola) meer vlak voordat je dienst erop zit. Dit kan je rust verstoren op het moment dat je wel wilt gaan slapen. Laat schermen uit of gebruik de ‘nachtmodus’ en dim het licht in de ruimte waarin je werkt waar mogelijk vast iets.

  1. Ontbijt nog even rustig voordat je je bed opzoekt

’s Ochtends nog even ontbijten voordat je naar bed gaat is heel verstandig. Je eet bij voorkeur een lichte maaltijd met veel koolhydraten. Melkproducten zijn ook goed. Zowel de koolhydraten als de tryptofaan in de melkproducten kunnen een slaap bevorderende werking hebben.

  1. Vermijd alcohol en slaapmedicatie

Het kan verleidelijk zijn om nog even een borreltje te drinken of een slaappil te nemen zodat je ‘lekker snel in slaap valt’. Echter is dit niet het beste plan. Het gebruik van medicatie is onnatuurlijk en kan verslavend werken. Als je lichaam er gewend aan is geraakt, is het lastig om hier weer uit te komen, wat juist slaapproblemen in de hand kan werken.

  1. Zorg voor een rustige slaapomgeving

Slapen bij daglicht kan voor sommige mensen lastiger zijn omdat het onnatuurlijk aanvoelt en het tegen je biologische klok ingaat. Zorg ervoor dat je je slaapomgeving goed kunt verduisteren en zo niet, slaap met een slaapmasker op. Voor geluid geldt hetzelfde, probeer een stille omgeving te creëren en lukt dit niet, gebruik dan oordopjes.

  1. Slaap niet te lang uit

Wat misschien nog wel verleidelijker is dan tip 8, is om lekker lang uit te slapen na een vermoeiende nacht. In de eerste instantie word je waarschijnlijk niet al te gelukkig bij het (enigszins op tijd afgaan) van je wekker, maar wanneer je dan ’s avonds weer wilt gaan slapen, is dat wel een stuk gemakkelijker. Op deze manier is het makkelijker om weer in een ‘normaal’ ritme te belanden.

Delen.

Deel dit artikel met je vrienden!

Facebook
Email
WhatsApp
LinkedIn

Nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen? Schrijf je in!

Gerelateerde artikelen.