Tips voor je eerste werkdag

De eerste dag van je nieuwe (bij)baan kan behoorlijk spannend zijn. Je doet (als het goed is) je best om al je taken goed uit te voeren en alles snel tot je te nemen, dat kan best overweldigend zijn. Daarnaast zit je in een nieuwe omgeving met nieuwe, onbekende mensen. Dat is niet niks. In dit artikel geven we jou een aantal tips om een zo goed mogelijke eerste indruk achter te laten.

Wees niet te afwachtend

Je eerste dag kan wat chaotisch zijn en je weet waarschijnlijk nog niet precies wat je allemaal moet/kan doen. Als je klaar bent met de ene taak, ga dan niet wachten totdat je instructies krijgt om een volgende taak uit te voeren, maar neem zelf het initiatief! Ga zelf actief bezig en wanneer je ergens klaar mee bent en je weet even niet wat je dan kunt doen, vraag dan één van je collega’s wat je kunt doen. Je wilt tenslotte laten zien dat je over de juiste dosis motivatie beschikt. Daarnaast zit je er zelf waarschijnlijk ook niet op te wachten om je te vervelen, toch?!

Toon interesse

Stel jezelf voor en toon zowel interesse in je mede-collega’s als in de werkzaamheden die je moet gaan uitvoeren. Als je jezelf eenmaal voor hebt gesteld is het ook gemakkelijker een praatje te maken met je nieuwe collega’s. Je wilt natuurlijk niet die ene collega zijn waarvan de meeste mensen de naam niet kennen. Vergeet ook niet dat de eerste ontmoeting niet alleen om jezelf draait, maar focus ook op de andere persoon.

Wees bewust van je (lichaams)taal

Lichaamstaal zegt meer dan 1000 woorden. Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 90% van een eerste indruk is gebaseerd op lichaamstaal. Probeer (ondanks de eventuele zenuwen) ontspannen over te komen en neem een open houding aan. Sta of zit rechtop en hef je hoofd iets omhoog. Zo kom je actiever over en straal je tegelijkertijd zelfvertrouwen uit. En zeker niet onbelangrijk: Lach! Dit kan spanning wegnemen en op die manier straal je warmte en positiviteit uit. Niemand houdt van een brompot. Ga dus ook vooral niet klagen op je eerste werkdag en praat niet negatief over een eventuele vorige werkgever. Als je niet zo leuk bent weggegaan bij je vorige werkgever, mag je natuurlijk best uitleggen hoe de vork in de steel zit, maar houd de details achterwege en nog belangrijker: houd het netjes en respectvol.

shutterstock 692204281

Bereid jezelf goed voor

Zorg dat je alle benodigde voorbereidingen op tijd treft. Zet je wekker net iets eerder dan nodig. Maak de dag van tevoren je lunch klaar en leg ook je outfit van de volgende dag vast klaar. Je hebt in alle vroegte waarschijnlijk wel andere dingen aan je hoofd. Door dit soort zaken op orde te hebben, neem je een heleboel onnodige stress weg.

Een passende outfit is van groot belang. Wees stijlvol en opvallend op een gebalanceerde manier, en pas ervoor op dat je je niet ordinair gaat kleden, dat wil je te allen tijde voorkomen. Dit maakt de kans namelijk groot dat je niet serieus genomen wordt.

Wees oprecht en authentiek

Iedereen weet dat een eerste indruk belangrijk is, waardoor sommige mensen zich nog wel eens beter voor willen doen dan dat ze daadwerkelijk zijn om een goede indruk achter te laten. Dat is geen goed plan. Wees eerlijk over wat je kunt en ga hier zeker niet over liegen. Dat veroorzaakt alleen maar problemen, en vroeg of laat komt de aap toch wel uit de mouw. Iedereen is anders en dat maakt het ook interessant. Wees dus gewoon lekker jezelf!

Hopelijk hebben deze tips je geholpen/ gaan deze tips je helpen om je eerste werkdag goed door te komen. Ben je nog druk aan het solliciteren en moet de eerste werkdag nog komen, bekijk dan zeker even de volgende artikelen:

Hoe je in 5 stappen de perfecte sollicitatiebrief schrijft | TDC Groep

Maak in 5 eenvoudige stappen een professioneel CV | TDC Groep

Belangrijke do’s en don’ts bij een sollicitatiegesprek | TDC Groep

Delen.

Deel dit artikel met je vrienden!

Facebook
Email
WhatsApp
LinkedIn

Nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen? Schrijf je in!

Gerelateerde artikelen.